Kemperbergerweg 87 026 4459 259 info@fysiotherapieschaarsbergen.nl
x Zoeken
Home > Nieuws > Minder regels = meer tijd voor mijn patiënten

Minder regels = meer tijd voor mijn patiënten

23 mei 2018

Goed bericht in de Volkskrant.

 

Fysiotherapeuten besteden een kwart van hun werktijd aan administratie. Zij verzetten zich hiertegen. Want administreren hoort erbij, maar dan moet het wel zinnig zijn. En dat is te vaak niet het geval, vinden fysiotherapeuten. Het wantrouwen van zorgverzekeraars zien zij als belangrijkste oorzaak. “Hoe goed je als fysiotherapeut je patiënten ook helpt, op papier is het onmogelijk om het goed te doen,”

De schrapsessies
Met als doel om meer tijd vrij te maken voor de patiënt en om meer plezier in het werk te kunnen hebben (lees: minder tijd te hoeven besteden aan administratie die als zinloos wordt beschouwd), hebben fysiotherapeuten uit allerlei geledingen van de beroepsgroep tijdens verschillende sessies een lijst van eenvoudig en urgent te schrappen administratieve regels samengesteld.

Het resultaat van de schrapsessies voor fysiotherapie bevat in totaal 10 punten, waarmee een duidelijk signaal over de ernst van de administratieve lasten wordt gegeven. Het feit dat VWS de sessies ondersteunde en dat minister Bruins deze lijst met uitleg van vertegenwoordigers uit de fysiotherapie persoonlijk in ontvangst nam, betekent dat ook de overheid de knelpunten uiterst serieus neemt. In mei zal het ministerie daarom ook een programmaplan (Ont)Regel de Zorg publiceren, waarin de resultaten van de schrapsessies en de te nemen maatregelen een belangrijke plaats krijgen.

  • In een persbericht van de Rijksoverheid zei minister Bruins over de schrapsessies: “Er is hard gewerkt door professionals in de zorg. Er liggen tientallen concrete ideeën om het werken in de zorg eenvoudiger te maken zodat de patiënt de tijd kan krijgen die ze verdient. Het is nu aan alle betrokkenen, van toezichthouder tot het ministerie en van brancheorganisatie tot zorgverzekeraar om de ideeën van papier te krijgen en in resultaten om te zetten zodat de zorgverlener en de patiënt het verschil echt merken. Zolang dat niet het geval is, is het werk niet af.”

Meer Nieuws